Стартував Шкільний бюджет участі: "Стань лідером змін!"

Ще минулого року міська влада дала зелене світло щодо впровадження ще одного інструменту електронної демократії – Шкільний бюджет участі. У рамках цього проєкту учні загальноосвітніх навчальних закладів можуть подавати на конкурсний відбір проєкти та реалізувати їх.

11 листопада рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради затверджено Положення про конкурс учнівських проєктів "Шкільний бюджет участі".

Мета ініціативи - навчити школярів вигадувати та розробляти ідеї, створювати проєкти, комунікувати та працювати в команді, розвинути відчуття причетності та важливості власного голосу, тим самим сформувати активного, розумного громадянина з критичним мисленням, який в майбутньому буде брати участь у прийнятті рішень в громаді та суспільстві.

Він проходитиме у початковій школі «Пасічнянська» і ліцеї №25. Шкільний бюджет участі буде поділений на дві учнівські категорії: початкова школа - учні 1-4 класів, середня школа 5-11 класи.

Марафони написання проєктів стартують уже 29 листопада.

Скільки коштів передбачено на Шкільний громадський бюджет?

На реалізацію учнівських ідей передбачено 100 тисяч гривень для кожного навчального закладу. Проєкти з найбільшою кількістю голосів можуть бути реалізовані до вичерпання суми 100 000 гривень.

Як подати проєкт?

Придумати ідею, яка змінить школу - Заповнити заявку та зібрати не менше 5 підписів підтримки - Отримати більшість голосів учнів своєї школи, подати проєкт на спеціальну онлайн-платформу та отримати найбільшу кількість підтримки учнів своєї ж школи під час загального голосування. Автором проєкту може бути як один/одна учень/учениця, так і команда учнів.

Як проголосувати за проєкти?

Голосування відбудеться серед учнів 5-11 класів онлайн на платформі https://if.shgb.org.ua/

Окремі правила для 1-4 класів: - Координатор у кожному класі - До підготовки проектів можуть залучатися батьки та вчителі - Презентація проектів відбувається у ігровому форматі - Голосування – за допомогою кольорових карток

Реалізацію проєктів-переможців здійснює навчальний заклад. Нагляд за реалізацією проєктів здійснює Департамент стратегічного розвитку та цифрових трансформацій.

Відмінність шкільного бюджету участі від громадського полягає в тому, що заклади не змагатимуться між собою за кращу ініціативу. Тобто всі школи-учасники отримають можливість втілити задумане у життя. Дуже важливим є і те, що місцева влада підтримує будь-які молодіжні ініціативи.

Ознайомитися з Положенням про «Шкільний бюджет участі» можна на сайті міської ради